ההכשרה במכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה – המכללה האקדמית תל אביב–יפו, כוללת 350 שעות הכשרה אקדמית מוכוונת שירות, המתפרשות על פני שלוש יחידות למידה. כל יחידה משלבת 30 ימי לימודים עיוניים ו־15 פרקים מעשיים של למידה עצמאית מונחית מרחוק.
כל אחת משלוש יחידות הלמידה כוללת:
-
עשרה ימי למידה פרונטלית
ימי הלימוד כוללים הוראה פרונטלית וחווייתית, בשילוב סימולציות, משחקי תפקידים ותרגולים חווייתיים מגוונים -
חמישה ימי למידה עצמית מונחית מרחוק
ימי הלמידה העצמאית המונחית מהווים חלק חיוני בהכשרת תפקיד ה־PWP. הם מספקים הזדמנויות חשובות להעמקה ולהטמעה של הלמידה, לשיפור הכישורים הנרכשים במהלך ההכשרה, ולהכנה לקראת הלמידה הבאה.
לעיתים, יהיה צורך בביצוע חלק מהתרגולים יחד עם קולגה אחת או יותר, לצורך השלמת הפעילויות הכלולות בימי הלמידה העצמאית המונחית. ניתן לבצע תרגולים אלו בפגישה פנים אל פנים, בשיחת טלפון או באמצעות פלטפורמת Microsoft Teams.
יחידה ראשונה: הערכה
הלמידה ביחידה זו מיועדת להכשיר את המתלמדים.ות במיומנויות הערכה ולהקנות יסודות לתמיכה בהתערבויות מבוססות עזרה עצמית.
ההכשרה מתמקדת בצרכים הנפוצים בחברה הישראלית שלאחר השבעה באוקטובר, ומקנה כלים למענה רגיש-טראומה עבור א.נשים המתמודדים.ות עם קשיים נפשיים ברמה מתונה, ועבור מתמודדי.ות נפש בתהליכי שיקום בקהילה – זאת, תוך הלימה לגבולות תפקידם.ן של אנשי.ות מקצוע בתחום ה־PWP.
במהלך היחידה הראשונה, המתלמדים.ות ירכשו ידע אודות המודל המדורג למענה נפשי, גבולות תפקידם.ן של אנשי.ות ה־ PWP במסגרת רב-מקצועית, וכן בסיס תאורטי להבנת הפרעות וקשיים נפשיים. בנוסף, תונח תשתית להבניית אתיקה מקצועית שתלווה את העשייה לאורך ההכשרה כולה.
יחידה שנייה: התערבויות
הלמידה ביחידה זו מיועדת להקנות ידע ולתרגל עקרונות כלליים לקביעת מטרות להתערבות, העלאת מוטיבציה לשינוי ומניעת הישנות, וכן טכניקות התערבות ייחודיות למגוון מצוקות נפשיות.
הלימוד יתמקד בהתמקצעות בהתערבויות מבוססות ראיות כמו IPT ,CBT והגישה המוטיבציונית. עבור מצוקות ואתגרים נפשיים נפוצים, לצד התערבויות טרנסדיאגנוסטיות. ביחידה זו ירכשו המתלמדים.ות יכולת ליישם מיומנויות ליבה במסגרת התערבויות קצרות מועד, בהתאם לגישות מבוססות ראיות כגון CBT, IPT והגישה המוטיבציונית.
היחידה תשים דגש על עבודה עם מקבלי.ות שירות המתמודדים.ות עם נסיגה במצבם.ן הנפשי ועם קשיים ברמה מתונה, וכן עם פונים.ות החווים.ות מצבי חיים מאתגרים. המשתתפים.ות ילמדו להתאים את מהלך ההתערבות לתהליך הערכה מתמשכת, ולבסס מיומנויות של רישום, תיעוד ודיווח תמציתי ומדויק על התהליך הטיפולי.
בנוסף, היחידה תכלול התייחסות להתמודדות עם אובדן, אבל ושכול, ועם תגובות נפשיות ראשוניות בעקבות חשיפה לאירועים טראומטיים (כגון הפרעת דחק אקוטית) – תוך הקפדה על גבולות התפקיד, והפניית מקרים שבהם עולה חשד ל־PTSD לגורמי מקצוע מומחים בתחום.
יחידה שלישית: קשר
הלמידה ביחידה זו מיועדת להכשיר את המתלמדים.ות לעבודה מקצועית המבוססת על תשתית ערכית של סובלנות, הכלה, וכבוד לרב-גוניות ולהקשר החברתי-תרבותי של הקשיים והאתגרים עמם מתמודדים.ות הפונים.ות לסיוע במסגרות הבריאות והשיקום השונות.
במהלך היחידה תתפתח בקרב המתלמדים.ות רגישות לצרכים הייחודיים של הפונים.ות, לצד הבנה מעמיקה של עמי"תים, זיהוי מצבים החורגים מגבולות הסיוע האפשריים במסגרת תפקידם.ן, והגדרה של מענה מותאם אישית – תוך שמירה על נגישות, רגישות תרבותית והכלה.
המתלמדים.ות יכירו שירותים קהילתיים רלוונטיים ואת הממשקים הקיימים עם תחום השיקום, וילמדו כיצד לבצע הפניות מושכלות למענים מתאימים. הדגש יינתן על הבנת ההבדלים בין תפקידים שונים במערכות הבריאות הנפשית, תחומי האחריות של בעלי.ות מקצוע מגוונים, וגבולות הסיוע של כל אחד.ת מהם.ן.
PWP-ISRAEL
מבנה תכנית ההכשרה האקדמית
תכנית ייחודית להכשרת עובדים.ות כתומכי.ות בריאות נפשית במסגרות הרווחה, החינוך, הבריאות והשיקום בישראל
התכנית כוללת שלוש יחידות לימוד מובנות, המשלבות ידע תאורטי, תרגול חווייתי והטמעה מעשית – החל מהערכה רגישת-טראומה, דרך ליווי התערבויות מבוססות ראיות, ועד בניית קשר מקצועי מותאם הקשר.
ההכשרה מקנה מיומנויות מפתח לתפקיד חדשני ומשמעותי בקו הראשון של בריאות הנפש הקהילתית.